tel : 030 711 455
mail: napredak.vitez@tel.net.ba
adresa : S.S.Kranjčevića
72250 Vitez
Poznati o Napretku
Papa Ivan Pavao II., 30 travnja 2003 na općoj audijenciji u Vatikanu pozdravio je Napretkovce sljedećim riječima: Srdačno pozdravljam čelnike i članove Hrvatskog kulturnog društva Napredak iz Zagreba, SArajeva i drugih mijesta Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Predragi, potičući vas da velikodušno nastavite raznovrsnu kulturnu djelatnost svojega velezaslužnog društva, koje je nedavno proslavilo stotu obljetnicu osnutka i koje upravo danas slavi svoj dan, zazivam na vas Božji blagoslov.
 
Kardinal Vinko Puljić, nadbiskup Vrhbosanski jednom je prigodom o napretku kazao sljedeće: "Napredak je često bio istinska svjetlost koja je obasjavala čovjeka. Osvjetljavala je čovjeka koji je najveća vrijednost na zemlji...Dok su mnogi dijelili ljude na one i ove, mi i oni i toliko je netko vrijedan koliko je protiv drugih. Napredak se izdigao iznad tih mjerila i gledao čovjeka, vrednovao život, uljudbu, družeje i borbu protiv mržnje gradeći mostove među ljudima. On nosi pridjev - hrvatski, ali nitko zbog toga pridjeva nije zanijekan nego je iz tog identiteta svatko vrednovan u svojem bitku i žitku."
 
Godine 1996. dr.Senahid Halilović, bošnjački intelektualac kazao je ovo: "Obraćam  se svima onima koji su imali i koji imaju dovoljno sluha da daju potporu ovakvom Napretkovom činjenju, naporu koji je na dobrobit ne samo Hrvata nego i za Bosnu općenito, i za kulturu općenito. Želio bih, dakle, pripomenuti prije svega gospodi privrednicima da, ukoliko žele umnogostručiti ono što imaju u svojim rezervama, neka udvostruče ili utrostruče svoja davanja na Napretkovu, dakle provjerenu adresu."
 
Te iste godine bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine prof. dr. Mirko Pejanović rekao je ovo: "Sjećam se dobro ratne 1993.godine. U Sarajevu se mrzne od hladnoće. Gine od granata. Pati od gladi. Strah i neizvjesnot na svakom mjestu. U tom strašnom beznađu hrabri ljudi iz vodstva HKD Napredak oraganiziraju priredbe i koncerte...Kad bi se gledalo po kulturnom djelovanju onda je Sarajevo hrvatski grad."
 
Saborski zastupnik dr. Petar Salem na godišnjoj skupštini Napretka u Zagrebu 2006. kazao je sljedeće: "Napredak sadržava ono što je i za mene osobno jako bitno, a to je optimizam i to ne jedan isprazni optimizam temeljen samo na riječima, već optimizam temeljen na djelima i na kulturnom i na gospodarskom planu. Na temelju toga Napredak pridonosi da Bosna i Hercegovina ostane i hrvatska zemlja. Sdruge strane Napredak pridonosi stvaranju istinskih veza između Hrvatske i Bosne i Hercegovine"
 
Bivši ministar znanosti kulture obrazovanja i sporta Republike Hrvatske dr.Dragan Primorac također je veliki prijatelj Napretka. O Napretku je rekao ovo: " Vlada Republike Hrvatske odvaja značajna sredstva za Napredak. To pokazuje kakav je odnos hrvatske vlasti sa prema ovom društvu. Napredak ima dvije iznimno važne komponente koje su važne za opstanak jednog naroda, ima viziju i mudrost, a pri tome ne iritira druge. Hrvatska i Bosna i Hercegovina trebaju dalje graditi partnerske odnose, a u tom građenju partnerstva ogromnu ulogu igra i Napredak."
 
Akademik Ivo Padovan ističe koliko mu je značila Napretkova stipendija. Ponosim se što sam bio Napretkov stipendist. To je na mene ostavilo veliki dojam i stipendija mi je bila od velike koristi. Napredak je snažna organizacija koja nije stvorila ili pomogla samo jednog intelektualca. Hrvatski narof može biti ponosan Napretkom koji će uvijek biti simbol hrvatsko identiteta.