tel : 030 711 455
mail: napredak.vitez@tel.net.ba
adresa : S.S.Kranjčevića
72250 Vitez
23. rujna 2016.

Izložba pod nazivom „Ratna svakodnevnica – 1992.-1995.“

Najnovije
Zanimljivu izložbu pod nazivom „Ratna svakodnevnica – 1992.-1995.“, autora profesora povijesti i etnologije u Srednjoj školi Vitez, Travničanina, Velimira Bugarina, u četvrtak navečer otvorena je  u Vitezu. A riječ je o izložbi svakodnevnih, najnužnijih potrepština za život i funkcioniranje korištenih u ratnom vremenu u potpuno opkoljenoj i u svakom pogledu blokiranoj Lašvanskoj dolini., improvizirane, nefunkcionalne, ali nužne, pravljene i upotrebljavane. Mnogo toga, zanimljivog i desetljećima neviđenom i neupotrebljavanom, u ratu zlata pa i života vrijednom, prikupljao je i prikupio dosta toga vrijedni i maštoviti profesor Bugarin.
            Ideja mu se probudila, pa i profesionalna „žica“, kaže, slušajući od starijih kako se u ratno vrijeme živjelo, borilo, umiralo, rađalo, preživljavalo i opstajalo u tim teškim ratnim vremenima. U tim idejama, u kretanju u akciju prikupljanja, davali su mu svojom zainteresiranošću  i viteški maturanti na satovima povijesti. I svije veliki trud, zanimljive eksponate, maštama i nuždom izrađivane i korištene,  unikatne…, prezentirao je Vitežanima u velikoj dvorani HKD Napredak u Vitezu, za što su ga, brojni okupljeni Vitežani, uglavnom mladi, burnim pljeskom nagradili.
            Prigodnim riječima autora i sve otvaranju izložbe prisutne pozdravio je župnik novotravničke u ratu prognane i opljačkane župe Pećine, u čijem  su se domu, kad god se to moglo, slušale  vijesti improviziranih radiopostaja iz Lašvanske doline,  uz svijeću, uljanicu ili lojanicu… „Sve sam to sa svojim proživljavao i dječački doživljavao. Nakon rata, u vremenu sazrijevanja spoznao sam životnu istinu koja je, ponekad i nekomu, teško razumljiva: Život i svijet se bolje razumiju, vide, doživljavaju uz svijeću. Jer blještavila često i mnogima mnogo što zamagljuju“
            Ovim lijepom, zanimljivom i emotivnom kulturno-povijesnom događaju i ugođaju, namijenjenom prije svega mladim da se upoznaju ali i starijim da ne zaborave, prigodnim glazbenim ugođajem, dodatan pečat dao je  kant-autora, Vitežanina Ive Jandrića koji je izvodio autorske pjesme, emotivne i domoljubne,  nastale u tim teškim vremenima.
            Uz zahvalu na podršci, na dolasku na izložbu, prof. Bugarin, ohrabren interesom, kazao je kako „eksperiment“ nastavlja prikupljanjem s planom i ciljem, da  jednoga dana, nada se skorom, izložbu  „Ratna svakodnevnica“, preraste u stalnu postavku. A  mi bi dodali u muzejsku, jer to zaista zaslužuje.