HKD ''NAPREDAK'' PODRUŽNICA VITEZ – BiH

HKD ”NAPREDAK” PODRUŽNICA VITEZ – BiH
KRATKA KARTA HKD NAPREDAK PODRUŽNICA VITEZ

Obnoviteljski rad HKD Napredak podružnica Vitez počeo je 1991. godine. Međutim, različiti događaji su utjecali na to da taj rad bude prekinut, kako bi ponovno bio nastavljen 1995. godine.

U periodu od 1995. do 1997. godine folklornu skupinu HKD Napredak u Vitezu vode braća Kupreškići, Zoran i Mirjan. U tom periodu bude se i viteški pisci i pjesnici te se izdaje veliki broj knjiga. Vitez postaje poznat po izdavačkoj djelatnosti i gotovo sve knjige izlaze u izdanju Napretka.

U sklopu društva od tada djeluju folklorne sekcije, najprije jedna, a sada četiri skupine, A, B, C i seniorska, tamburaška i izdavačka sekcija, a kasnije se osnivaju i orkestar harmonika, mješoviti sastav Napretkov Rither ethno ansambl, mažoretkinje, Pjevačka skupina Krčevljani, kao i Ženski vokalni sastav. Napredak je organizator književne nagrade Anka Topić koja se počela dodjeljivati 1998. godine. Vrijedno je istaknuti kako je ova nagrada postala veoma značajan kulturni događaj u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Pored ove nagrade, Napredak je osnivač i godišnje nagrade za kratku priču ,,Marko Martinović Car”. Viteški Napredak u sklopu svoje aktivnosti ,,kulturni četvrtak” organizira brojna predstavljanja knjiga, izložbe likovnih radova, radionice i tribine na različite teme.
Obilježava značajne datume u svijetu religije, kulture i tradicije. Organizira koncerte u kojima najvažniju ulogu imaju Napretkove sekcije, naravno uz goste iz drugih Napretkovih podružnica, ali i drugih udruga i organizacija.

Napretkove sekcije iza sebe imaju brojne nastupe širom Bosne i Hercegovine, a gostovali su i u nekoliko gradova u Republici Hrvatskoj, Švicarskoj, Austriji, Njemačkoj i Mađarskoj. Jedne od značajnih aktivnosti su i sudjelovanje na Vinkovčkim jesenima i Đakovačkim vezovima u Republici Hrvatskoj.
HKD Napredak Vitez sa svojih više od 300 članova pokušava očuvati hrvatsku, izvornu, narodnu kulturu i tradiciju viteškog kraja, pokušava očuvati identitet Hrvata između ostalog i kroz ovaj vid kulturnog djelovanja. Na svoje aktivnosti, ali i u novo članstvo pozivaju sve građane Viteza, ali i okolice.

Imena predsjednika HKD Napredak podružnica Vitez od 1991.:

1. Fra Božidar Blažević

2. Zvonimir Čilić

3. Anto Marjanović

4. Ljuban Pavlović

5. Vlado Karin

6. Zoran Kupreškić

7. Gordana Mišković.


0
+ Članova
Folklorna sekcija
0
Članova
Tamburaški orkestar
0
Godine
Napredak djeluje od

Naša galerija